Medusa - Reply to Topic
Have an account? Register

Forgot your password?

Forgot your username?

 

Reply to Thread

Post a reply to the thread: Medusa

Your Message

 

Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)

You may choose an icon for your message from this list

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Where you live, Town\City\County etc.

Please enter your full name
This field cannot be edited once it has been completed other than via contacting the site admin. Please make sure the information is correct first time.

Log-in

Additional Options

  • Will turn www.example.com into [URL]http://www.example.com[/URL].

Topic Review (Newest First)

  • Today, 08:08
    ivanhoew
    Quote Originally Posted by mygasser View Post
    robert, don't forget modules like some of that white grease between them and the heat sink they're bolted to (or cable tied to as per the pics) so they don't get heat stroke
    neil.


    valid point Neil , this was a strange setup ,i tried to remove what i thought was a encapsulated module from the ally 4 legged bracket that mounted the coil , and found out that the module does not have two sides ! , the side against the ally is open ,and sealed to the ally plate ,with goop , so if you pry the module up ....you see electronics and chips .so i pushed it back down ,and checked it still worked ,and zip tied it together with another module i found i had that DID have a base plate ,..close escape from breaking the module i pried .
  • Yesterday, 21:29
    mygasser
    robert, don't forget modules like some of that white grease between them and the heat sink they're bolted to (or cable tied to as per the pics) so they don't get heat stroke
    neil.
  • Yesterday, 20:06
    ivanhoew
    Quote Originally Posted by Piguin View Post
    Any progress on the ignition coils?

    Don't keep us waiting now!


    good question mr P...


    well trip to the scrappy paid off nicely ...





    two coils ..one golf one polo,and looking at them.






    i realised one of them was not well..so i beheaded it ..







    which left me with the module , that , in theory would trigger with a 5 volt signal from the brain of morbius.


    did the other one too..







    then found i had a third setup in the green house , so used that module because it was bigger , so must be better right ?





    popped them on a bracket..






    all ready to mount ,as lady Chatterlies groom said ..






    oh slight misshap , i went to test the modules to see if they would work , and having worked on gm a lot went hmm brown to positive ,then wondered why it was blowing 10 amp fuses ..er ok that will be black to positive then ...didn't kill them either .



    so now all mounted and i can do the wide bands tomorrow , and work out why they are reading 20 on the sensor and 10 on the brain ...aiming for next startup try on saturday ...make a note on your diaries !!!





    regards robert
  • 18-06-2019, 23:01
    Piguin
    Any progress on the ignition coils?

    Don't keep us waiting now!
  • 17-06-2019, 13:38
    ivanhoew
    Quote Originally Posted by blackpopracing View Post
    Sorry to hear of your woes Robert, I'm sure you will find some wizardry to sort it though.

    I'll just put this here though my MSD6AL car did 22mpg last weekend and this weekend
    lolGRRRRRlolGRRRRRRlolGRRRRRRR


    hey it is only a little 5 litre odd baby though , when you step up to a man sized 7.6 litre 4 valve all ally then you can gloat .
  • 16-06-2019, 21:33
    blackpopracing
    Sorry to hear of your woes Robert, I'm sure you will find some wizardry to sort it though.

    I'll just put this here though my MSD6AL car did 22mpg last weekend and this weekend
  • 16-06-2019, 20:24
    mygasser
    Quote Originally Posted by ivanhoew View Post
    Thanks bernard , i am off tomorrow to the scrappy to see if i can find some 5v logic switched ignition coils ...
    yep, make it all as simple as it can be robert. every additional electronic box gizmo is another potential failure waiting to happen.
    neil.
  • 16-06-2019, 19:39
    ivanhoew
    Thanks bernard , i am off tomorrow to the scrappy to see if i can find some 5v logic switched ignition coils ...
  • 16-06-2019, 09:22
    28Chevy
    Well I sure we're all glad you weren't having all that trauma unaided Robert, way too much brain ache and fade for one man to handle alone old bean!

    Your disciples still have faith in your powers even if megasquirt doesn't
  • 16-06-2019, 08:38
    ivanhoew
    WELL ,

    First of all , Ritchie ! that's a lovely post to read , thank you for writing it , i am always amazed when someone says "just read the whole thing" , makes me wish i was there watching their faces as page after page of nonsense reels by

    It's simply really really nice to hear .

    Also i must say , there's been a dramatic increase in positive, kind posts in the last weeks , and so i will say once again , and i know i am repeating myself and demonstrating a total lack of original script ..THANK YOU ALL.


    NOW back to the reporting from the eastern front ( well ,more central really ,but it sounds more dramatic).

    Yesterday my solitarynositude was , for the first time in ,well , since v went back to vancouver last september ,was graced with another living being (not counting that little troublemaking grebo THEO , who is basically trying to kill all the new cats that have moved into the 15 brand new "truman show" executive houses behind me ( which two years ago was all fields and crushed concrete )).

    My visitor was my friend graham , and i actually asked for help ! ,i felt having someone there ,who knew a lot more about megasquirt than i did , and could wave a extinguisher about if i had disapeared in a ball of flame , was a good idea .not to mention he's great company .


    So to cut to the chase , the day was a total failure. but if your of a mind to suffer, here's the long version ...


    slightly excitedly , i jumped in , and cranked her up ,er nope... nuffin .

    span over ok , but no combustionosityness ness a happenin.


    i could hear the injectors clicking , so i knew we had a crank signal to the ecu , and it was telling the injectors to open. we had gas pressure on the gauges .

    so we focused on sparks .was there or was there not a ht spark at the plug leads ?

    pulled all 12 plugs , since the battery was not sounding to energetic , (i think it may be dying ) and wopped a plug in the coil lead for each engine , upon spinnage , no sparking on engine2 , and intermittent sparking on engine 1 ..


    we pulled the trigger wire from the ecu , and by earthing them you should get a spark , this worked on E1 , but on E2 , it sounded like the spark was happening inside the msd 6 .we concluded it had died .


    we then went back and forwards trying the osciloscope to see what trigger signal we had, it seemd to vary around 3 volts which is much too low , so we unplugged the throttle position sensor and the air temp and coolant temp sensors , which is everything no the 5v line , and our signal came up to 4.9 v ..then we plugged it all back in again , and the signal staved at 4.8v , weird , but hey it was better .

    we then completely rewired the no 2 engine , and treid to use the original 4 pin gm module that was on there from before , no luck .we think we have misunderstood what the 5 v square wave signal is doing .

    so we then focused on the front intermittent spark . we thought maybe this 5v dig square wave signal is not enough to trigger the procomp 6al (msd clone from china i think ) ,so , as an experiment , we had another ecu with a proper 12v signal spare ,so we plugged that in to see if it would then trigger the box consistently , by feeding it a 12v signal ..BINGO ...it worked .

    so the whole drive your msd with a 5v dg signal does not seem to work ,like it shows in the manual .pox.


    by this time by lovely soldered and taped loom was looking like it had been attacked by a robot goat , but hey , we did find stuff out .


    now research goes into ignition triggers and can i or my friend andy fix the msd6 , or shall i find some logic driven vw coils down the scrappy and throw out all the msd boxes .



    nil desperandum NON CEDO !




    regards
    robert
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •