prop phasing and vibration - Reply to Topic
Have an account? Register

Forgot your password?

Forgot your username?

 

Reply to Thread

Post a reply to the thread: prop phasing and vibration

Your Message

 

Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)

You may choose an icon for your message from this list

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Where you live, Town\City\County etc.

Please enter your full name
This field cannot be edited once it has been completed other than via contacting the site admin. Please make sure the information is correct first time.

Log-in

Additional Options

  • Will turn www.example.com into [URL]http://www.example.com[/URL].

Topic Review (Newest First)

  • 01-07-2016, 15:33
    Darren West
    post no 54
  • 01-07-2016, 15:27
    uber cool
    what did you do?
  • 01-07-2016, 11:36
    Darren West
    Please read 4 posts up
  • 01-07-2016, 10:44
    88v8
    Is the problem constant above 48mph, or is it worse when accelerating, or when decelerating?

    V8
  • 30-06-2016, 21:07
    Kit D
    I am no expert on prop shafts, however, many years ago a friend and I both had Reliant Scimitar SE6's. His car had a one piece prop but mine had a two piece prop, he had vibrations but I did not. His brother worked in Jaguar experimental department and told us that they had discovered that a prop length of 42 ins and over had a tendency to whip at higher speeds. The one piece Scimitar prop was 42 ins long and the problem disappeared when he replaced it with a two piece prop. However, I suspect that the diameter and the wall thickness of the prop would have an effect. I hope this helps for later prop problem diagosis. Chris
  • 30-06-2016, 20:33
    28Chevy
    Excellent, and cheap too !
  • 30-06-2016, 18:50
    russ6120
    Woo hoo
  • 30-06-2016, 18:23
    Darren West
    I'm pleased to announce but the issue seems to be resolved . i could not stay at speed for long due to traffic but first impressions seem good

    ill take it to work tomorrow and see how it behaves

    thank you to all for your help
  • 30-06-2016, 09:46
    rodbuilder
    I went through the same issues last year split prop though. Had the new prop balance checked by a different company, had the axle rebuilt and changed the gearbox but still there, drove me mad. 1984 Dodge pick up chassis with Rover engine and box.

    I collected some wood and rubbish from my sons house which dropped the rear end down a couple of inches and it improved dramatically. Although it was almost the same setup as the original, the rear half of the prop was at a too steep an angle. I lowered the center bearing and all ok.

    I know this is not exactly the same but just adding some weight may be worth a try to rule it out.

    Cheers

    Rich
  • 29-06-2016, 18:42
    Darren West
    next door have got their grand child over and he is asleep in the conservatory
    not really fair me making a row tonight
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •