Coolant level. - Reply to Topic
Have an account? Register

Forgot your password?

Forgot your username?

 

Reply to Thread

Post a reply to the thread: Coolant level.

Your Message

 

Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)

You may choose an icon for your message from this list

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Where you live, Town\City\County etc.

Please enter your full name
This field cannot be edited once it has been completed other than via contacting the site admin. Please make sure the information is correct first time.

Log-in

Additional Options

  • Will turn www.example.com into [URL]http://www.example.com[/URL].

Topic Review (Newest First)

  • 09-12-2019, 00:37
    NMNeil
    When you check the thermostat make sure it has a bleed hole.
    if air gets trapped under the thermostat it won't be able to sense the water temperature, so it won't open.
  • 08-12-2019, 12:49
    Archer
    Hi, cheers for the reply's . Its all pretty simple, so cant see where there could be an airlock, truck hasn't got a heater so cant get one there. I never thought of the water boiling in the heads tho, I may take the stat out see how it goes from there. the truck , as far as I can see, never had a heater, and it ran before I bought it. new to V8,s so still learning . . . . . .
    thanks again for the info.
    Dave
  • 08-12-2019, 00:03
    WB54
    make sure the heater loop actually flows constantly, if it’s blocked off, you have very little circulation prior to the stat opening, hence it boils in the heads before the stat can open.
  • 07-12-2019, 19:56
    rovertenrod
    Make sure you haven’t got an airlock. Take out the temperature sender when filling and put it back when the water comes out. The keep filling. Leave about an inch gap below the cap
  • 06-12-2019, 21:51
    Archer

    Coolant level.

    Good evening, I have a 51 F1 Ford fitted with a sbc (350), I have just had the standard Ford rad rebuilt ( had a slight, err, " off " ) fitted a new water pump and filled it up, I don't have a fan fitted at the min, but I cant drive the truck just yet, but when I start it and let it idle for a 5 m ins or so, it spits water out from the rad over flow . I'm just starting it regularly as its standing outside, and I like to hear it run. . . ..
    I fitted a new rad cap, it seems to be the same as my series land rover, but the symptoms are the same as with the original cap. Now I filled the rad almost to the top, so it will find its own level as the water expands I no, but after a fortnight of starting it, I had to put 3 ltrs of coolant back in the rad.
    I'm looing at changing the stat next, just in case, but it doesn't appears to to over heating, just spitting some water out.
    Anyone have any ideas, I don't want to get it on the road and find it overheats and I cook it,
    cheers,
    Dave.

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •